Orientering & förbättringsarbete, Anna Forsberg

anna-forsbergAnna Forsberg är med i landslaget i orientering och siktar på VM-guld 2019. C2 Management brukar jämföra förbättringsarbete med orientering och sponsrar därför Anna på hennes väg mot guldet.

Vad behöver du träna på för att bli världsmästare?

God kondition är givetvis viktigt så jag springer och cyklar 1-2 gånger per dag, sex dagar i veckan. Samtidigt slipar jag min löpteknik – just nu försöker jag till exempel bli snabbare på hårdare underlag. Styrketräning några pass i veckan behövs också. Plus orienteringsteknik 1-3 gånger i veckan.

Men det räcker inte, jag tränar hjärnan också. Det mentala är ofta helt avgörande.

Hur tränar du hjärnan?

Tankar och känslor påverkas av omständigheter runt omkring mig. På så vis påverkas min prestation i skogen och i slutändan mitt resultat. Därför försöker jag lära mig att hantera alla tänkbara störningsmoment. Ledare och idrottspsykologer har lärt mig olika metoder för att träna min mentala kondition. I vissa fall vill jag t ex kunna styra mina tankar till att behålla lugnet och i andra fall att öka min energinivå.

Ta oss igenom ett lopp. Hur lägger du upp det?

Så fort jag får kartan i handen – alltså när starten går – planerar jag mina övergripande vägval. Sedan finslipar jag vägvalen allt eftersom, ofta längs stigar och i enklare terräng. Jag måste orientera i nuet men behöver också tänka bortom nästa kontroll.

När jag närmar mig stämpling har jag en rutin om ungefär tio moment. Bland annat väljer jag ut en ”attackpunkt” och därifrån tar jag de sista stegen in mot kontrollen.

Vad har du för råd till dem som inte är så vana orienterare?

Se till att hålla kartan rätt och krångla inte till det. Följ stigar så långt det går.

Vad ser du för likheter mellan orientering och förbättringsarbete?

Jag tänker att man i båda fallen måste man vara problemlösare och hitta och genomföra lösningar. Man behöver också kunna förenkla, fokusera och sortera bort det som inte spelar någon roll för framgången.

Jag vet att C2 Management brukar utgå från tre frågor. Var är jag? Vart ska jag? Hur tar jag mig dit? Det är precis vad det handlar om för mig också. Men både i skogen och på kontoret är det viktigt att inte ta för stora kliv på en gång. Man måste sätta delmål och stämma av längs vägen – det gäller oavsett om det handlar om förbättringsprocesser eller att ta ett VM-guld.

Har du något ytterligare tips till läsarna?

Ja! Gör gärna som C2 Management och använd orientering som en kugge i ert förbättringsarbete. Varför inte låta kollegorna gå en intensivkurs på er nästa konferens? Sådana arrangeras av de flesta orienteringsklubbar runt om i landet och brukar vara både roliga och populära. Läs mer på orientering.se.

Vill du följa Anna i hennes resa mot VM-guld kan du göra det på hennes hemsida/blogg.