Tillfället gör tjuven! Här får du en idé du kan stjäla

C2_Ola_Ljunggren_Berge_270x392Stöld är en underskattad konstform inom förbättringsarbetet. Och det är synd, för många verksamheter skulle verkligen tjäna på lite mer systematisk stöldverksamhet.

Nu pratar jag förstås inte om organiserad brottslighet eller industrispionage här, utan om att stjäla goda idéer – från varandra inom organisationen men också utanför den. Sannolikheten är nämligen ganska hög att någon annan, någon annanstans redan kommit fram med en lösning på ditt problem.

Men det finns två viktiga kulturella hinder som stoppar oss från att stjäla goda idéer.

Det ena handlar om att många av oss inte är ute och aktivt letar efter nya intryck, arbetssätt eller lösningar. Vi tycker inte att vi har tid för vi har så fullt upp att göra saker (på det gamla sättet, som tar alldeles för mycket tid). Vi tycker inte att vi har råd att vara med i nätverk eller gå på seminarier (eftersom våra befintliga arbetssätt innebär en massa dolda kostnader som äter upp den budgeten… ja ni fattar).

Det andra hindret kallas ”Not Invented Here” och handlar om att vi tycker att vår verksamhet är så speciell att det inte finns någon, någonstans som kan presentera något som kan få oss att bli bättre. ”Inte kan vi väl lära oss något från ekonomiavdelningen/konkurrentföretaget/bilbranschen? De funkar ju på ett helt annat sätt än oss!” Jo, det kan ni! Därför att de har helt andra problem än ni, och det innebär att de måste tänka på ett annat sätt. Och det i sin tur innebär att de kommer att ha löst problem som ni inte har löst, och de kommer att behöva hjälp att lösa problem ni redan har löst.

Här kommer några konkreta tips på hur ni kan åstadkomma fler idéstölder:
– På era regelbundna möten, lägg in en punkt med ”bästa stöld”. Premiera den eller dem som har tagit ett bra koncept någon annanstans ifrån och anpassat till sin egen verksamhet.
– Gå runt med hela avdelningen på studiebesök hos andra avdelningar, eller med ledningsgruppen på regelbundna besök på olika möten i verksamheten. Plocka med er de smarta arbetssätt ni hittar. Belöna er själva med att äta gemensam finfika tillsammans med dem ni snott idéer ifrån.
– Delta i ett av C2 Managements Lean-nätverk för att besöka andra företag och organisationer. Sno hämningslöst deras arbetssätt – det ingår i konceptet. Vi har en lång rad goda exempel på hur nätverksdeltagare utvecklat sina arbetssätt på hemmafronten med hjälp av det de sett vid studiebesök hos andra nätverksvärdar.
– Eller gör som ett av våra kundföretag: Be oss på C2 fixa en studiebesöksserie åt er ledningsgrupp så att allihop kan komma och lära sig av andra företag samtidigt – och ta beslut om nya arbetssätt och pilotprojekt vid sittande bord. Oerhört smart!

Vill du veta mer om hur ni kan utveckla era arbetssätt genom att stjäla goda idéer – ta kontakt med mig på olb@c2management.se eller 0709-543587.

Ola Ljunggren Bergeå

PS: ”Det handlar inte om varifrån du tar saker – utan vart du tar dem.” (Det citatet stal jag från Jean-Luc Godard).