Vill du öka motivationen? Var mer negativ!

”Hur kan jag öka motivationen hos mina medarbetare? De är så missnöjda, så uppgivna. Jag skulle vilja se lite arbetsglädje, lite vilja, få höra några konstruktiva förslag och se några egna initiativ. Men inget tycks bita på dem, jag har försökt allt.”

Frustrationen uttrycktes av en chef jag stöttar. Det var långt ifrån första gången jag hörde en indirekt begäran om råd på temat mina medarbetare är inte tillräckligt motiverade. Som vanligt frågade jag vad hon försökt med hittills och som vanligt fick jag följande svar.

”Jag gör allt jag kan för att hålla stämningen uppe, försöker påminna om alla förbättringar vi gjort och belysa ett mer positivt perspektiv men det hjälper inte. När folk klagar försöker jag coacha dem att hitta lösningar på sina problem eller ge förslag som skulle förbättra deras situation men inget händer. Vad gör jag för fel?”

Du är för positiv! Du behöver tillåta dig en mer negativ attityd, lära dig att vara i en negativ situation utan att streta emot. En person som inte tillåts vara som hon är börjar hävda sig, en känsla som förnekas växer sig starkare. Precis som din egen inre gnällspik hörs allt tydligare i din klagan över bristande motivation. Sluta att klämkäckt förneka det som är negativt och omfamna det istället. Sätt dig ned och lyssna, ta in dina medarbetares negativa perspektiv, låt dem få finnas, erkänn dem och fyll på med vad du genuint tycker är svårt och jobbigt.

”Men, ska det vara okej att vara negativ?! Då befäster vi ju allt dåligt.”

Inte alls. Tvärt om. Det vi inte kan acceptera kommer aldrig låta oss vara ifred. Erkänner vi inte det negativas existens befäster vi det och när vi stänger in en känsla begränsas hela vår vårt uttryck. Kraften och energin går förlorad. När vi istället tillåter våra naturliga känslor att existera frigör vi en energi som vi konstruktivt kan rikta. När vi släpper in negativismen följer den äkta motivationen med på köpet. För en person som vill bli hörd i sin frustration, förstådd i sin motiga kamp, är ett positivt perspektiv, ett tips eller coachande frågor rena provokationer, provokationer som gör frustrationen än större, än starkare.

”Okej, men viljan, idéerna och initiativen då? Jag har försökt hålla tillbaka för att andra ska kunna ta egna initiativ, försökt lämna plats åt andra att kliva fram men ingen gör det!?

Håll inte tillbaka, lämna inte plats. Gå före, visa vägen. Var en förebild och sätt ord på din egen vilja och frustration. Tala om hur innerligt du längtar efter att se dina kollegor glädjas och utvecklas på jobbet genom att tänka och pröva nytt, låt dem veta att det är ett av dina krav som chef att de ska göra det. Tala också om vilket stöd du erbjuder och mot vilka mål- eller problemområden du vill se kreativiteten riktas. Utan tydlig spelplan, ingen match att coacha. Finns det ingen tydlig box går den inte att tänka utanför.

Och kom ihåg, om du vill föra en människa mot ett bestämt mål, måste du först möta henne där hon är, och ibland är den platsen svart som natten, full av negativa känslor, frustration, ibland till och med uppgivenhet och bara ledare med modet att vistas med dessa känslor kommer att lyckas.

/Joakim Ahlström, Konsultchef på C2 Management och aktuell med boken SUCKCESS – FREE FROM FEAR, FULL OF POWER, nu i en bokhandel nära dig.