Riksforum för förslag och förbättringar 2016

Material från konferensen

Presentation från Henrik Levinson 
Resultat för energinivå före och efter dag 1.

Se resultatet från webbverktyget menti.riksforum2016 (1)

 

Under Riksforum för Förslag och Förbättringar 2016 kommer vi att reda ut hur man kan hitta rätt mellan hårda och mjuka verktyg för att skapa rätt förutsättningar för förbättringsarbetet.

Skapa en organisatorisk plattform där idéer får strömma fritt och skapa en trygghet så att den fulla potentialen hos medarbetarna kan komma fram. Bli inspirerad att att hitta vägen med John Foley och flera praktikfall från kända svenska verksamheter.

Ladda ned programmet i pdf-format här.

Länkar under konferensen:

Dela med dig, länkar till webbverktyget menti.

Se resultatet från webbverktyget menti.


Dag 1 – John Foley – 2016 års huvudtalare

16 november

Ni som var med på Riksforum 2013 fick en kopia av Karen Martins bok The Outstanding Organization. Det sägs att det viktigaste i en text ska sägas först eller sist. I Karens sista kapitel berättar hon om Blue Angels, en organisation som presterar utöver det vanliga, ta del av kapitlet här. Under årets konferens kommer vi att få lyssna på denna organisations före detta solopilot som bl.a. kommer att dela med sig av deras metoder och tips för att bygga högpresterande team.

Det kommer bli en bra blandning av strukturella processer för förbättringsarbete som har slipats på sedan 1946. Det kommer även bli insiktsfulla modeller för hur man skapar trygghet inom organisatoriska grupper.

John har sedan sin tid som pilot för Blue Angels hjälp flera välkända företag att förbättra sin verksamheten och han är även en Sloan Fellow vid Standford School of Business.

Klicka på artikeln nedan för att läsa mer om John
John_Bio

 

 

 

 

 

 

John kommer bland annat prata om hur de jobbar inom Blue Anagels när det gäller att vara ett lag som ska vara det bästa av de bästa. Det är en kombination av vilja att utföra arbetet med perfektion och att arbete med omtanke om varandra. Ta gärna del av ett videoklipp med John Foley nedan:

gold

Klicka på bilden för att öppna videoklippet


Praktikfall 1 CCB Technology, Melody Bernhardt

Att ta till vara på #gladtobeheremelody2

CCB Technology är en amerikansk IT-leverantör som har funnits sedan 1991. Deras kundbas består både av ideella organisationer och privata företag. CCB är rankade bland de bästa 150 IT-service företagen i USA. 2015 blev Melody Bernhardt utsedd till en av de 50 mest inflytelserika kvinnliga cheferna i den amerikanska IT industrin av CRN. Melody sitter också med på ett flertal marknadsföringsstyrelser, bland annat för Microsoft, Dell och Intel.

Under det senaste året har Melody använt sig av John Foleys metoder och filosofi. Genom att omfamna Johns mentalitet, som ofta symboliseras med ”Glad to be here”, har CCB Technology och Melody lyckats:

 • Öka medarbetarindexet i två externt oberoende undersökningar
 • Förbättrat förmågan att möta förändring och hantera utmaningar där helhetsperspektivet står i fokus.
 • Ökad förmåga hos ledningen att stötta medarbetarna att finna balans mellan arbete- och privatliv samt adaptera CBBs kultur till nya krav från nästa generation av medarbetare

Passa på att höra Melodys och CCBs berättelse under dag ett på Riksforum, 16/11.

 


Dag 2 – Praktikfallsdagen

17 november

Praktikfall 2 – Sobi, Kirsti Gjellan

Utveckla medarbetarnas personliga ledarskap

Kirsti

Vi är stolta att kunna presentera Kirsti Gjellan och Sobi (Swedish Orphan Biovitrum) som ett av årets praktikfall. Kirsti är Senior Vice President Biologics Development and Supply på Sobi – en pionjär inom läkemedelsutveckling och tillverkning. Hennes ledarskap och förmåga att nydana har bl.a. uppmärksammats genom utmärkelserna ”Årets förändringsprojekt” och ”Årets läkemedelsprofil”. I sitt föredrag berättar Kirsti:

 • Hur ett medvetet samspel mellan individuella drivkrafter samt verksamhetens struktur, kultur och mål ger tillgång till organisationens fulla potential
 • Varför mod är nyckeln till ansvarstagande och initiativkraft och hur du stimulerar modet i dina kollegor
 • Hur du använder dialog för att förbättra arbetsmiljön och det innovativa klimatet

Med tillit som grundpelare har Kirsti skapat förutsättningar för en sammansvetsad organisation där medarbetarna fortsätter att utveckla sitt personliga ledarskap under parollen ”det självklara ledarskapet”.

 


Praktikfall 3 – 3, Henrik Levinsson Bäckman

Från läktarbeteende till självgående team

henrik-3För ett par år sedan tog Henrik Levinson Bäckman över en av kundservicegrupperna på 3. Gruppens kulturresa har gått från förändringsmotstånd, missnöje och dåliga resultat till initiativkraft, förbättringsvilja och bäst i klassen! I detta föredrag delar Henrik med sig av hur du:

 • Kombinerar struktur och coachande ledarskap för att maximera människors utveckling
 • Stimulerar ansvarstagande och engagemang genom självutvärdering istället för bedömning
 • Får motiverade medarbetare utan att lägga energi på att motivera

3 ligger i toppen av listan över Sveriges bästa arbetsplatser och är enligt organisationen ”Great Place to Work” ledande när det gäller arbetsplatskultur med ett starkt engagemang och driv hos sina medarbetare.

 


Praktikfall 4 – Volvo, Ronny Ålund

På väg mot en högpresterande förbättringskulturRonny

Att bryta ny mark kräver en nyfikenhet som är starkare än rädslan att pröva det okända. Ronny Ålund är en av ledarna på Volvo CE. Han har flera gånger medverkat på Riksforum som deltagare och står nu på Riksforumscenen. Ronny har en enastående förmåga att omvandla konferensens innehåll till värdefulla verksamhetsförbättringar! Under sitt pass berättar Ronny hur du:

 • Plockar russinen ur andras kakor utan att stöta på ”not-invented-here-motstånd”
 • Ökar medarbetarnas engagemang genom att skifta fokus från målet till själva resan
 • Utvecklar en atmosfär där det är naturligt att både ge och ta varandras stöd

Att Volvo Construction Equipment är pionjärer när gäller produktutveckling känner många till men visste du att de går i bräschen även när det gäller förbättringsarbete? Volvo CE startade sin resa för 180 år sedan och detta är din chans att ta del av vad som fungerar och vad som inte fungerar på resan mot en högpresterande förbättringskultur.


Praktikfall 5 – Mirka, Nina Nyman

nina

Att bygga järngäng i en globalt utspridd organisation. 

På Mirka utvecklas kulturen under parolen ”Never Stop Improving”. Marknadsdirektör Nina Nyman tog för några år sedan på sig utmaningen att göra ett starkt team av en globalt utspridd avdelning. Nina delar med sig av erfarenheter kring:

 • Lagbygge över geografiska och kulturella gränser – gör mänskors grundläggande värden till teamets fundament
 • Rekrytering som redskap för att lyfta teamet – så skapar du mänskliga synergieffekter!
 • Att vara sann mot sig själv som ledare – när ska du vara snäll och när sätter du ner foten?

Mirka är ett finskt familjeföretag i slipmaterialbranschen som vuxit stadigt sedan starten 1943. Idag har verksamheten över 1 000 medarbetare spridda över världen och produkterna exporteras till över 95 länder men trots expansionen har man lyckats bevara familjeandan

 


 Inspirationsföreläsning dag 2 – Michael SödermalmMicahel_slim

Michael är certifierad mental tränare och coach. Han är även ekonomutbildad och gjorde karriär på IT företaget IBM under 10 år innan han drabbades av två tunga livskriser som fick honom att sadla om. Han har nu föreläst, utbildat och inspirerat människor runt om i världen i mer än 25 år. Han ansvarar för en av AB Volvos största ledarskapsprogram sen 19 år tillbaka där han hjälpt och utvecklat över 700 chefer.

Han har hjälpt många av våra kända idrottsstjärnor hur man mentalt förbereder sig på bästa sätt inför stora mästerskap såsom EM, VM och OS!

 • År 2016 blev Michael tilldelad det Stora Målpriset för sitt enastående arbete med att få människor och företag att våga bryta nya barriärer, prestera bättre och få dem att skapa nya fantastiska resultat
 • Michael har också skrivit den populära boken ”Det sitter i huvudet – om viljans kraft att förändra sitt liv

Nu får du möjligheten att ta del av Michael’s mångåriga kunskaper, erfarenheter och sprudlande energi då han avslutar årets Riksforum.

Läs gärna mer om Michael på hans hemsida michaelsodermalm.se

Varmt välkomna till årets Riksforum!


Håll utkik här på www.riksforum.se för löpande uppdatering om årets konferens.


PRIS

Ordinarie pris 12 980 kr + moms

Är ni flera som vill komma? Bra, vår erfarenhet är att genomslagskraften i förbättringsarbetet blir mycket bättre på hemmaplan när ni är fler som är på plats. Det finns t.o.m. de som inte får gå ensamma… Hör av er till info@c2management.se så återkommer vi med ett bra erbjudande till er! OBS: Grupperbjudanden av modellen ”Gå X betala för Y” baseras på ordinarie deltagaravgift.


Riksforum för Förslag och Förbättringar 2015 blev mycket uppskattat och det årligen återkommande evenemanget har blivit en av årets självklara höjdpunkter på temat att skapa högpresterande förbättringskulturer. Förra året medverkade bland annat en av världens ledande experter på grupputveckling Patrick Cowden samt en av Sveriges ledande experter på förbättringskulturer Ola Ljunggren Bergeå. Utöver detta fick deltagarna lyssna på erfarenheter från uppskattade praktikfall från MTR, The Absolute Company och Parker Hannifin.

Genom Riksforums 15-åriga historia har utvärderingarna visat på över 99 % nöjda deltagare och ett NPS (Net Promoter Score) på över 60! Detta motsvarar 9 av 10 i snitt på frågan ”Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera någon annan att delta i nästa års Riksforum?”

Tid och plats

Datum/Tid
2016-11-16 - 2016-11-17
09:00 - 16:30

Plats
Quality Hotel Globe
Arenaslingan 7
Stockholm


Anmälan

Bokningen är stängd för detta evenemang.