Ständiga förbättringar för att nå företagets mål

Motivation – avgör det hur hela ditt liv blir?

Svartvit bild på Lars
Lars Nilsson

På C2 Management säger vi att alla har tre jobb – göra sitt jobb, förbättra sitt jobb och förbättra sig själv. Vi har världens tunnaste ledningssystem certifierat enligt informationssäkerhet, kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

Vi arbetar med gemensamma och personliga mål som följs upp varje månad. Alla förbättringar registrerar vi och driver i System C2. Allt detta gör vi för vi vill skapa resultat i världsklass. Men varför gör vi på C2 Management det vi gör? Varför gör en enskild person det man gör? Varför gör du och jag det vi gör?

Enligt forskningen finns det inre och yttre faktorer som gör att vi gör som vi gör. Vi människor är olika och har olika drivkrafter. ”Känn dig själv” stod det på Gudens Apollons tempel i Delphi. Att lära känna sig själv gör vi på olika sätt på C2 Management. Jag ska berätta om ett här.

På C2 Mangement arbetar vi både med strukur och kultur. Vi försöker också bygga in ”kultur-aktiviteter”, om vi får uttrycka oss så, i vår struktur. Varje månad gör varje medarbetare en ”spindel med olika ben” som redovisas och medarbetaren får stöd och coaching av chef/kollegor utifrån sin ”spindel” genom frågor. På spindeln redovisas senaste månaden.

 • Var det kul?
 • Är du nöjd med din insats?
 • Hur var din hälsa?
 • Hur gick det (=måluppföljnad)?
 • Vad klämmer din sko?
 • Orsaken?
 • Förbättringar (som vi registrerar i System C2)?

Ett otroligt kraftfullt verktyg för att skapa resultat som vi både lär ut till våra kunder och använder själva sedan många år. Ett av våra ben är också att redovisa om jag upplever att det jag gör ligger i linje med mina motivatorer.

Tecknade personer firar något.

Jag ska ge några exempel. Vi utgår från en bok ”What motivates me?”. Alla på C2 Management har läst boken. Det ingår i vårt introduktionsprogram och vi gör också ett test för att få fram våra starkaste motivationer. Jag tar några exempel. En kollega har top 3, vad man motiveras av: prestige, roligt och medkänsla. En annan: Meningsfullhet, teamarbete och skapa resultat. Enligt testet får man fram sina sju starkaste motivatorer.

Här kommer mina sju starkaste motivationer:

 • Utmaningar
  Jag trivs när jag får svåra utmaningar att lösa.
 • Hög belastning
  Jag trivs när jag har mycket att göra.
 • Resultat
  Jag vill se att det jag gör leder till något resultat.
 • Vänskap
  Jag gillar relationer, att hålla kontakten.
 • Problemlösning
  Jag får energi av att lösa problem.
 • Roligt
  För att vara på topp behöver det för mig vara kul. Jag gillar att skratta.
 • Socialt ansvar
  Den sista av de sju motivatorerna för mig är att ta socialt ansvar på lika sätt.

På C2 Management kan vi på ett och samma möte prata om våra mål, hur vi ska göra enligt våra processer men också våra starkaste motivatorer. Allt detta gör vi för att prestera på topp. Ytterst handlar det om att vi som team, oss som företag. Alla vet att det behövs olika styrkor hos enskilda personer för att ett team och ett företag ska lyckas. Alla kan inte vara lika. Vi försöker genom våra starkaste motivatorer sätta ord på, få i gång pratet om vad som motiverar oss och bygga in det i våra processer/arbetssätt så det inte blir en engångsgrej.

Redan de gamla grekerna visste det…Lär känna dig själv. Har du koll på dig och dina kollegor? Vad är dina/deras starkaste motivatorer?

 

/Lars Nilsson, C2 Management

Om C2 Kontakta oss In English
Testa System C2